Prawidłowa fermentacja mlekowa w kiszonkach

Prawidłowa fermentacja mlekowa w kiszonkach

Jeżeli chcemy, aby w naszych kiszonkach przebiegała prawidłowa fermentacja mlekowa, warto zadbać o nowoczesne dodatki do kiszenia, dzięki którym kiszonki będą jeszcze lepsze i wysoko wartościowe. Dziś zupełnie inaczej wygląda hodowla zwierząt przeżuwających, większość z nich karmiona jest wysokiej jakości paszami objętościowymi, do jakich zalicza się także kiszonki. Można je wyprodukować z różnych gatunków traw, z kukurydzy, saletry bądź innych roślin pastewnych, jakimi rolnicy obsiewają swoje pola uprawne. Stosując inokulanty, wpływamy pozytywnie na produkcję kiszonki, która z kolei staje się pełnowartościową paszą dla zwierząt.

Sposób przechowywania kiszonek

Kiszonki można z powodzeniem można przechowywać przez wiele miesięcy, nie koniecznie trzeba je jakoś zabezpieczać. Dodając dodatki do zakiszania, mamy gwarancję właściwego zakiszenia kiszonki, która może stanowić jednorodną paszę dla zwierząt nawet na cały rok. Najbogatszą w składniki odżywcze jest kiszonka z kukurydzy, jedyną jej wadą jest słaba zawartość białka, dlatego oprócz kiszonki z kukurydzy powinno się także podawać jakieś pasze bogate w białko.

Zastosuj kiszonki w swoim gospodarstwie

Jeżeli posiadasz gospodarstwo rolne, hodujesz zwierzęta pastewne, dobrze wiesz ile potrzeba czasu i pracy, aby zarówno zwierzęta jak i pola uprawne przyniosły zyski. Wybierając preparaty do kiszenia firmy polmass, uzyskujesz gwarancję wysokiej jakości kiszonek. Już dziś postaw na najwyższej jakości  kiszenie pasz, właśnie z preparatami dzięki którym fermentacja będzie ułatwiona, a kiszonka stanie się pełnowartościowym pożywieniem dla zwierząt pastewnych. Dzięki uniwersalności kiszonek, to najłatwiejszy produkt do żywienia zwierząt.